EPAM - Ekonomi ve Politika Araştırmaları Merkezi

Siyaset Akademisi Günleri

İstinye Üniversitesi Ekonomi ve Politika Araştırmaları Merkezi tarafından 18 Aralık Pazartesi-20 Aralık Çarşamba günleri arasında, Akademiya Eğitim Platformunun iş birliğiyle düzenlenen ‘’Siyaset Akademisi’’ etkinliği, İstinye Üniversitesi Topkapı Kampüsünde yapılan panellerle gerçekleştirildi.

Siyasette yeni yaklaşımların ele alındığı ilk panel, MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Mehmet GÜNAL’ın katılımıyla gerçekleşti. Ortadoğu’nun medeniyetler mezarlığı olduğunu söyleyerek konuşmasına başlayan Mehmet GÜNAL, çok yönlü ve milli bir politika ortaya koyarak vahşi küreselleşmeye karşı çıkmamız gerektiğini belirtti. Kendi partisinin güncel politik gündemini de değerlendiren Mehmet GÜNAL, Türkiye’nin politik planlamasında Batı ve Doğunun birbirinin alternatifi olmadığını söyledi. Bölgesel ticari ortaklıkların getirdiği avantajları da değerlendiren Mehmet GÜNAL, ‘’İnsani boyutu olan kendimize ait bir medeniyet oluşturarak, dünya barışına katkıda bulunmalıyız’’ sözleriyle milli kültürü oluşturmanın önemine vurgu yaptı.

Siyaset ve medya ilişkisinin ele alındığı ikinci panel, Star Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Nuh ALBAYRAK ve Diriliş Postası gazetesinin genel yayın yönetmeni Erem ŞENTÜRK’ün katılımıyla gerçekleşti. Türkiye’deki basın-yayın tarihi hakkında bilgi vererek konuşmasına başlayan Nuh ALBAYRAK, medyanın millileştirilmesi gerektiğine dikkat çekti. Medya ve siyaset ilişkisinin ele alındığı panel, Erem ŞENTÜRK’ün siyasetçilerin medyayı kullanma şekillerini anlatmasıyla devam etti. Medyanın kamuoyu oluşturma özelliğini anlatan Erem ŞENTÜRK, ‘’Ortada bir dikkat havuzu var. Siyasetçinin medyanın topladığı bu havuza her zaman ihtiyacı var. Bu Roma İmparatorluğu’nda da böyleydi’’ sözleriyle medyanın siyaset alanındaki gücüne dikkat çekti.

Türkiye’deki gençlerin siyasetteki rolünün ele alındığı üçüncü panel, AK Parti Gençlik Kolları Üniversiteler Birim Başkanı Mehmet Akif GÜDEK’in moderatörlüğünde, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Hamza DAĞ ve AK Parti İstanbul Gençlik Kolları Başkanı Avukat Taha AYHAN’ın katılımıyla gerçekleşti. Öz geçmişini ve gençliğindeki siyasi faaliyetlerini anlatarak konuşmasına başlayan Hamza DAĞ, son dönemlerde gençlikte olumlu yönde bir gelişme gördüğünü ifade etti. Gençliğin gelişimine katkı yapılması gerektiğini belirten Hamza DAĞ, gençlerin karar verici noktalara getirilmesi gerektiğini söyledi. Gençlerin umudunu siyasette arağını söyleyerek konuşmasına başlayan Taha AYHAN ise AK Partinin genç bir hareket olduğunun altını çizdi. ‘’Üniversiteler toplumda olmayan bilgeliği gençlere yükler’’ sözleriyle gençlerin siyasetteki rolünün arttırılması gerektiğine dikkat çeken Taha AYHAN, gençlere sabır ve adaletin önemini güncel örnekler üzerinden anlattı.