EPAM - Ekonomi ve Politika Araştırmaları Merkezi

Yerli Para Cinsinden Ticaret

İstinye Üniversitesi Ekonomi ve Politika Araştırmaları Merkezi tarafından düzenlenen 'Yerli Para Cinsinden Ticaret' adlı panel, Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Dr. Cemil ERTEM’in katılımıyla İstinye Üniversitesi Topkapı Kampüsünde gerçekleşti.

İstinye Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Melih BULU’nun da katıldığı panelin moderatörlüğünü, İstinye Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Göksel AŞAN yaptı. Amerikan Doları’nın rezerv para olarak kullanılması ile birlikte çıkan sorunların konuşulduğu panelde, Avrupa Birliği’nin tek paraya geçmesi ile birlikte; 'Euro' ile ticaret bir miktar pay almış olsa da halen dünya ticaretinin büyük kısmının 'Dolar' ile yapılmasının gelişmekte olan ülkelerin Dünya ticaretindeki payına etkisi değerlendirildi.

Dünya üzerinde iki adet rezerv para olduğunu belirten Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Dr. Ertem, "Biri dolar diğeri Euro, iki temel rezerv paranın da arkasındaki devlet güçlerinin, iktisadi ve siyasi yapıların sorunlu olduğunu biliyoruz. Bu durumda yeni bir para sistemi ya da yeni bir ticaret eş değer aramak kaçınılmaz oluyor. Burada pratikte hemen uygulanacak şey; yerel paralarla ticaret. Buna baktığımızda Türkiye gibi ekonomisi giderek güçlenen ve bölgesinde güçlü olan ülkelerin paralarının istikrar kazandığını görüyoruz" sözleriyle yerel para kullanımının önemine vurgu yaptı.

Konuşmasına yerli para cinsinden ticaretin çok uzun süreden beri gündemde olduğunu belirterek başlayan Prof. Dr. Göksel AŞAN, "Çin ve Rusya Dolar kullanmadan ticaret yapabiliyor. Burada iki mesela var, bir tanesi siyasi meseledir. Bir şekilde bir para birimine bağlılık, o para biriminin olduğu ülkeyi de gereğinden fazla söz sahibi yapabilir. Diğeri ise dünya ticareti eskiden daha batı merkezliydi ama artık doğu merkezli’’ sözleriyle konuşmasını tamamladı.